FACEBOOK
Instagram

Wat kook jij met kerst?

Gepubliceerd door Stacy op

Duchesse nog chiquer dan normaal

Nog euh zoveel keer slapen en de feestdagen zijn daar alweer, en dat terwijl ik het nog altijd niet aankan om mijn zomerjas van de kapstok te halen en in de kast te hangen. Feestdagen, haat liefde bij mij. Gezelligheid, familie, leuke dingen doen met vrienden, vakantie,… Maar eens kerst voorbij is heb ik het eigenlijk wel zo een beetje gehad altijd. Het liefst zou ik met oudejaar op een onbewoond eiland zitten, in de zon met een blue lagoon.
Dit jaar mag ik de familie ontvangen voor kerst, en dat vind ik eigenlijk het leukst, ik hou van koken en het voorbereiden. Snuisteren in mijn kookboeken en tijdschriften en af en toe eens iets testen, liefst niet te last minute zodat je op korte tijd geen twee keer hetzelfde moet eten. Afgelopen vrijdag hield ik al een test diner, met kerst servetten, ahja!
Het receptje dat ik vandaag deel zijn klassieke pommes duchesse maar ik maakte ze in ramekins elk een chique potje als bijgerecht, met wat groentjes in verstopt…

Wat heb je nodig voor 8 porties:
Ruim een kg bloemige aardappelen
Boter
Twee eitjes
Melk (die je opwarmt anders wordt je puree cement)
Aardappelpers of passe vite
Spuitzak en stervormig spuitmondje
Peper, zout, nootmuskaat
Groenten om te verstoppen die bij de rest van je gerecht passen (wortelen, prei, spuirtjes, kool, denk stoemp)

Zo gemaakt:
Kook de aardappelen gaar in gezouten water en stoof ondertussen de groenten.
Maak een puree van de aardappelen met de hulp van een passe vite of een aardappelpers zodat je geen kontertjes hebt. Kruid goed af en voeg de eitjes en de melk toe terwijl je goed blijft roeren. Je hebt een consistentie nodig van puree die je kan spuiten, maar je wil het ook niet te droog want je gaat ze ook nog bakken in de oven. Boter gebruik je naar smaak, een flinke klont.
Houd een deeltje van de puree apart en maak er een groentenpuree van.
Boter de ramekins in en vul ze onderaan met wat groentenpuree. Je kan hierop een laagje kaas leggen als je wil.
Vul de spuitzak met de puree en spuit mooie rozetten op de potjes. Je kan dit gerecht perfect vooraf maken en afbakken voor je gaat serveren. Als je ze koud bakt hebben ze 20 a 30 minuten nodig, zijn ze nog warm iets minder lang tot ze bruin zijn. Ga gewoon voor de goeie ouwe 180 graden.
Eighties food made modern!

Jij al plannen voor kerst?0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *